Micro:bits på Makerspace

Efter en tid slår vi äntligen upp portarna till Makerspace Hultsfred igen. Från och med nu kommer vi ha öppet varje torsdag 13.00–17.00. På vår första dag så pysslade ett par besökare med en liten rolig manick som heter Micro:bit. Det är en liten mikrodator som man kan få att göra olika saker med dess olika tillbehör. Det finns, till exempel, en liten motor som man kan styra eller högtalare om man vill spela upp melodier man skapat själv. Det går att införskaffa dem vid senare tillfällen men nu ska vi prata om vad som finns på självaste Micro:biten.

Det sitter ett fält med 5 x 5 led lampor som man kan få att lysa upp i olika bokstäver, siffror och mönster. Med hjälp av programmering kan man få Micro:biten att visa mönster eller bokstäver. En hel del tror att programmering är jätte svårt om man aldrig har arbetat med det innan. Det finns inget krav att man måste kunna programmera när man pysslar med den, man kan på ett enkelt sätt programmera Micro:biten på ett sätt som kallas blockprogrammering. Det innebär att man kan dra och släppa olika kommandon, som man vill ska utföras, på en arbetsyta. Sedan kan datorn själv översätta allt man gjort till ett så kallat skript som sedan bara behöver flyttas över på mikrodatorn. Slutligen finns det möjlighet för de som kan programmera i språken JavaScript eller Python. Man går in på www.microbitworld.me och väljer det alternativet som man tycker känns bäst för dig.

Det som jag vill att alla ska ta med sig från det här är att du inte behöver kunna något alls om programmering för att göra det här. Vi finns här på Makerspace Hultsfred för att vem som helst med ett intresse (eller lite nyfikenhet) för teknik ska kunna ha roligt och samtidigt lära sig mer om ny teknik.

(Bild på blockprogrammeringsarbetsytan – taget från http://www.microbitworld.me/)

Micro:bits är bara en utav de många prylarna vi har här på Makerspace. Jag hoppas att fler med lite teknisk nyfikenhet ska komma och besöka denna fantastiska plats. Makerspace är numera öppet på torsdag eftermiddag.

– Filip Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *